top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAv. İsmail Doğan ARSLAN

İmmünoterapi Akıllı İlaç Davası: Kanser İlaçlarının SGK Tarafından Karşılanması

immünoterapi akıllı ilaç davası

Devlet immünoterapi ilaçlarını karşılar mı? SGK immünoterapi ilaçlarını karşılar mı?


İmmünoterapi Tedavisi Ücretsiz midir? Tecentriq, Opdivo, Keytruda


Kanser tedavisinde kullanılan görece yeni bir yöntem olan İmmünoterapi, hem Kemoterapi ile birlikte hem de kemoterapiden sonra vücudu canlandırmak ve güçlendirmek üzere kullanılan bir tıbbi yöntemdir. İmmünoterapi, kanser tedavisinde hastanın direncini ciddi olarak yükseltmekte ve tedavinin olumlu sonuçlanmasını ve hastanın ömrünün daha uzun ve daha kaliteli geçmesini sağlar. Ancak ne yazık ki immünoterapi akıllı ilaçları SGK tarafından karşılanmaz. Bu durumda İmmünoterapi Akıllı İlaç Davası açılmalıdır. Biz de İmmünoterapi ilaçlarına kavuşması için İmmünoterapi Akıllı İlaç Davası açarak hukuki mücadelesini verdiğimiz müvekkillerimizde, immünoterapinin yaşam kalitesine ciddi ölçüde olumlu tesir ettiğine şahitlik etmekteyiz.

Piyasada öne çıkan İmmünoterapi ilaçları, Tecentriq, Opdivo ve Keytruda'dır. Ancak bu ilaçların bedeli oldukça yüksektir. Tek bir dozu on binlerce TL tutan bu ilaçların tedavi sürecinde birden fazla kez kullanılması gerekmektedir. Ancak ne yazık ki, bu ilaçlar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi'nde bulunmamaktadır. Bu sebepten ötürü SGK bu ilaçları karşılamamaktadır. Hastalar çok pahalı olan bu ilaçların bedelini kendileri ödemek zorunda kalmaktadır. Bir çok vatandaşımız ihtiyaç duyduğu ilacın bedelini ödeyebilecek maddi olanaklara sahip olmadığı için ilacına ulaşamamaktadır. Bu durumda devletin Sosyal Devlet işlevini yerine getirmemesi, Yaşam Hakkı ihlali tehlikesini doğurmaktadır. İlacı satın alabilen hastalar açısından ise malvarlıklarının erimesi sebebiyle Mülkiyet Hakkı ihlali sonucu doğurmaktadır.

İşte bu noktada Ödenmiş ilaç bedellerinin iadesi ve gelecekteki terapilerin SGK tarafından karşılanması amacıyla Büromuz tarafından İmmünoterapi Akıllı İlaç Davası açılmaktadır. Av. İsmail Doğan ARSLAN olarak avukatlık kariyerim süresince kanser hastalarının ihtiyaç duydukları immünoterapi ilaçlarına ücretsiz ulaşabilmeleri için bu hukuki süreci çözmeyi hedefledim ve İmmünoterapi Akıllı İlaç Davasında ciddi bir tecrübeye ulaştım. Hukuki çözümü anlayabilmek için İmmünoterapi Akıllı İlaç Davası hakkında aşağıda anlatacağım süreci lütfen dikkatlice okuyunuz ve sözlü danışma için iletişime geçmekten çekinmeyiniz.

Leon's Hukuk Bürosu olarak İmmünoterapi Akıllı İlaç Davasında önceden planlanmış, şeffaf ve güven odaklı bir süreç yürütmekteyiz


İmmünoterapi Akıllı İlaç Davası olarak ifade edebileceğimiz bu hukuki süreç, uzmanlık ve disiplin gerektirdiği gibi müvekkilerimizin de gerekli belgeleri temin etmelerini gerektirmektedir. Bu noktada müvekkillerimize hazır bir yol haritası sunmaktayız. Örneğin, hastanın gireceği terapiden sonra hangi belgelerin muhakkak hastaneden temin edilmesi gerektiği gibi bilgileri müvekkillerimize bir dosya olarak örnekleri ile birlikte sunmaktayız.
İmmünoterapi Akıllı İlaç Davası sürecinin bir avukatın yönlendirmesi ile geçirilmesi oldukça önemlidir. Örneğin alınacak faturalardaki ifade farkları dahi mahkemenin alacağı reddetmesine sebep olabilmektedir.

En önem verdiğimiz noktalardan biri de hastanın kısa sürede ilacına ücretsiz kavuşmasını sağlamaktır ve bu amaca ulaşmak üzere, İmmünoterapi Akıllı İlaç Davasının tüm aşamalarında gereksiz zaman harcanmaması için müvekkillerimizi yönlendirmekte, işleri günü gününe bitirmekte ve deneyimlerimiz sonucu edindiğimiz özel bilgilerimizi kullanmaktayız.


immünoterapi akıllı ilaç davası

Hukuki Sürecin Özeti: SGK BAŞVURUSU ve İMMÜNOTERAPİ AKILLI İLAÇ DAVASI


1) Endikasyon Dışı İlaç Başvurusu: Tedavi başlangıcında doktorunuzun yapacağı bu başvuruya Sağlık Bakanlığı'ndan olumlu yanıt gelmesiyle hasta ilacı kullanmaya hak kazanmış olur. Bu açıdan "Endikasyon Dışı İlaç Kullanım Onayı" davanın açılabilmesi için önemli bir belgedir. Bakanlığın bu onayı vermemesi durumunda farklı bir hukuki çözüme başvurulması gerekmektedir (İdare mahkemesinde İptal Davası açılmalıdır).

2) SGK Başvurusu: İlk adım olarak SGK'ya
                          1) Ödenmiş ilaç bedellerinin iadesi ve
                          2) Gelecekte kullanılacak ilaçların SGK tarafından karşılanması
 talepleriyle bir başvuru yapmaktayız. Bu başvuruyu yalnızca müvekkillerimizle paylaştığımız özel bilgi ve tecrübelerimiz sayesinde 2 hafta gibi bir sürede sonuçlandırabilmekteyiz. Şimdi sakın şaşırmayın! SGK'dan gelmesini beklediğimiz karar "kabul" değil "red" kararıdır. SGK'nın başvurumuzu "İlacın Geri Ödenecek İlaçlar Listesi'nde bulunmaması" sebebiyle reddetmesi gerekmektedir. SGK'nın başvurumuzu reddetmesi üzerine dava açma hakkımız doğar.
3) İMMÜNOTERAPİ AKILLI İLAÇ DAVASI: Sizin durumunuza özel olarak hazırladığımız dilekçemizle yetkili ve görevli mahkemede davanızı açarız. Bu davada 3 talebimiz vardır.
1) SGK'nın "red" kararının iptali
  2) Dava tarihine kadar ilaç için ödenmiş toplam miktarın iadesi
3) Dava sonuçlanana kadar kullanılacak ilaçların SGK tarafından karşılanması için "İhtiyati Tedbir Kararı" verilmesidir.
Davayı açtıktan sonra 1-2 gün içerisinde kullanılacak ilaçların SGK tarafından karşılanması amacıyla İhtiyati Tedbir Kararını almaktayız. Bu sayede dava açıldıktan itibaren ilaç masrafınız SGK tarafından karşılanmaktadır. Dava açılana kadar yapılmış ilaç giderlerini ise dava sonunda kazanıyoruz.

SGK İmmünoterapi İlaç Masrafınızı Nasıl İade Edecek?


Ne yazık ki Tecentriq ve Keytruda ilaçlarınız İmmünoterapi Akıllı İlaç Davası sonucunda mahkeme kararına rağmen doğrudan SGK'ya fatura edilemez. Çünkü Keytruda ve Tecentriq ilaç şirketleri, ilaçlarını daha düşük fiyattan satmak zorunda kalacaklarından SGK ile anlaşma yapmaya yanaşmamaktadır. Öte yandan Opdivo isimli ilaç şirketi ise SGK ile anlaşma yapmıştır. Bu sebepten ilacınız Opdivo marka ise doğrudan SGK'ya faturalandırılabilmektedir.
İlacınız Opdivo ise hastaneye gittiğinizde ödeme yapmanız gerekmez.

İlacınız Tecentriq veya Keytruda ise süreç şöyledir: Önce terapiye girerken önceden olduğu gibi ilacı cebinizden karşılayarak satın alırsınız. Sonra İlaç kutusunu ve size örneklerini de sunarak bildireceğimiz belgeleri de hastaneden alacaksınız. Bu belgeler ve yazacağımız dilekçe ile sizin adınıza SGK'nın ilgili departmanına başvuru yapacağız. SGK başvurumuzu ve gerekli belgelerin tam olup olmadığını inceledikten sonra ilaç için ödemiş olduğunuz bedeli iade edecektir. Böylece ödediğiniz bedeli geri alacak ve bir sonraki terapide size iade edilen bedeli kullanabileceksiniz.

SGK'nın İlaç Masrafınızı İade Etmesi Ne Kadar Sürer?


SGK'nın geri ödeme süresi bazı yerlerde davadan itibaren 3-4 ay sürebilmektedir. Ancak tecrübemiz ve bu sürecin detaylarına olan hakimiyetimiz sayesinde davadan itibaren 15-20 günde iade alabilmekteyiz.

immünoterapi akıllı ilaç davası opdivo

Süreci Hızlandırıyoruz


Deneyimlerimiz sonucunda ulaştığımız bilgiler sayesinde hem SGK'nın dava sürecinde ilaç bedellerinizi karşılaması hem de dava sonucunda davaya kadar yapmış olduğunuz ödemelerin iadesini almanız için süreci uzatabilecek hatalardan kaçınılmasını ve süreci hızlandırabilecek yolların uygulanmasını sağlıyoruz.


immünoterapi akıllı ilaç davası tecentriq

SONUÇ:


Yukarıda anlattığımız süreç zor ancak tecrübe ve disiplin ile hareket edildiğinde pratik bir süreçtir. Ne yazık ki kanser hastalarına ciddi bir zorluk çıkartılmıştır. Ancak uzmanlığımız sayesinde süreç başarıyla sonlandırılmaktadır. Önemli olan kanser hastalarının ilacına ulaşabilmesidir. Özellikle Tedbir Kararının alınmasıyla tedavi gayet mümkün hale gelmektedir. Lütfen sözlü danışma için iletişime geçiniz.
3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page